Определяне на размерите на CNC рутера

Това е индивидуално решение за всеки любител. Все пак, за да се придържам към ниско бюджетно любителско решение, желателно е размерите да не надвишават стандартната А4 страница (210 х 297 мм). Този формат е напълно достатъчен за повечето любителски разработки. Ако реша да направя по - голям рутер, ще са нужни по - големи (и респективно по - скъпи) стъпкови двигатели.
Предлагам конструкция с размери на работната маса 450 х 300 мм. Това бе определено от размерите на отпадъчните парчета MDF, които открих в магазинната мрежа (на цена 50 стотинки за брой).

















Това ще бъдат първите две координати на рутера - за Y = 450 и за X = 300. Засега те са ориентировъчни и ще зависят от по - нататъшните ми разчети.
Както се вижда от снимките, направляващите са от алуминиев винкел 15 х 15 х 1.5 мм. Това е най - евтиното любителско решение, а резултатите, които се получават, са напълно задоволителни за практиката. Закрепването на работната маса и страниците е осъществено с "шведска сглобка", която предлага достатъчна здравина на конструкцията.

No comments:

Post a Comment